Держава та церква, та причому тут «мерседеси: зустріч з українською журналісткою Сонею Кошкіною

Війна, яку розпочала російська федерація в Україні, має підґрунтя - ідеологію під назвою «рускій мір». Вона, як і інші імперські переконання про «триєдіний народ», про «святу Русь», є складовою релігійної свідомості більшої частини верхівки російської православної церкви.

30 років незалежності в Україні існувала церковна структура, яка була на пряму підпорядкована московським патріархам. Після початку війни, керівництво УПЦ МП стверджує про свою незалежність та самостійність від москви, хоча державна релігієзнавча експертиза показала, що вона залишається філією рпц в Україні.

На жаль, багато хто в суспільстві не розрізняє церковні структури, не знає історії православ’я в Україні, не розуміє важливість і значення релігії та релігійної ідеології в житті суспільства.

Сучасна релігійна ситуація вимагає історичного й ідеологічного переосмислення, чіткої реакції з боку держави на виклики, які створює філія російської православної церкви в Україні.

Задля висвітлення цих важливих тем, потрібних українському суспільству, ми запросили шеф-редактора українського інтернет-видання «Лівий берег», Соню Кошкіну (Ксенію Василенко). Авторка спеціалізується на релігійній тематиці та об’єктивно і незаангажовано висвітлює події релігійного життя України.

11 квітня 2023 року в рамках «Тижня Коледжу-2023» у Фаховому коледжі «Універсум» Київського університету імені Бориса Грінченка було проведено онлайн зустріч на тему: «Держава та церква, та причому тут «мерседеси».

На заході було присутньо близько 110 студентів коледжу та гості з інших структурних підрозділів. Під час обговорення були розкриті актуальні питання церковно-державних відносин, показано сучасний стан релігійного життя держави та проаналізовано значення релігійної ідеології в житті суспільства.

Соня Кошкіна розповіла гостям заходу про останні події з церковного життя України, пояснила «хто є хто» в церковному середовищі, як впливає рПЦ на ієрархію УПЦ, а також акцентувала увагу на правовій стороні процесів: все, що відбувається - здійснюється в суто правовому полі та не порушує ніяким чином українське і міжнародне законодавство.

Кожен мав змогу розібратися в тому, що кримінальні справи, обшуки в церквах та монастирях, позбавлення громадянства - все це насправді є наслідком недолугої політики керівництва УПЦ МП і підтримки ідеології «руского міра» деякими ієрархами цієї церкви.

Розмова була надзвичайно цікавою і змістовною завдяки чітко структурованій інформації. Дякуємо пані Соні за зустріч!

zustrich1

zustrich2