Майстер-клас з молекулярної кухні

17 листопада 2025 року у Фаховому коледжі «Універсум» Київського столичного університету імені Бориса Грінченка в межах міжнародного дня студентів відбувся майстер-клас з молекулярної кухні для групи ОВфмб-1-25-3.5д.

Мета заходу — ознайомити студентів із сучасними технологіями молекулярної хімії та відпрацювали дві ключові техніки: пряму та зворотну сферифікацію, а також здивувати, захопити та вплинути як на органи чуття, так і на емоції людини, дати можливість студентам спробувати «розумну» кухню та відчути себе справжнім гурманом.

Студенти дізналися, як за допомогою альгінату натрію, кальцію та контролю концентрацій створюються кулінарні «сфери» — ніжні желеподібні кульки з рідким центром.

У процесі роботи учасники:

  • освоїли приготування базових розчинів для прямої та зворотної сферифікації;
  • навчилися правильно дозувати інгредієнти та контролювати текстуру;
  • експериментували з натуральними соками та пюре;
  • створювали власні унікальні «ікринки» та кулінарні перлини.

Завершальним етапом стала дегустація готових страв, під час якої студенти змогли оцінити смак, текстуру та візуальний ефект своїх робіт.

Майстер-клас дав можливість поєднати хімію, творчість і гастрономію, розвиваючи наукове мислення та навички експериментування. Такий формат занять не лише мотивує студентів, а й показує, як знання хімії можуть перетворювати звичайні продукти на інноваційні кулінарні композиції.

Модератор: викладач ЦК природничих дисциплін Варда Н. А.

Майстер-клас з молекулярної ку...
Майстер-клас з молекулярної кухні
Майстер-клас з молекулярної ку...
Майстер-клас з молекулярної кухні
Майстер-клас з молекулярної ку...
Майстер-клас з молекулярної кухні
Майстер-клас з молекулярної ку...
Майстер-клас з молекулярної кухні
Майстер-клас з молекулярної ку...
Майстер-клас з молекулярної кухні
Майстер-клас з молекулярної ку...
Майстер-клас з молекулярної кухні