Виїзне заняття з хімії

Протягом тижня з 22 - 26 травня для студентів І курсу відбулися виїзні заняття з хімії на базі Державного політехнічного музею при НТУУ КПІ імені Ігоря Сікорського на тему «Роль хімії у розвитку народного господарства».
Під час заняття студенти ознайомились із значенням хімії в різних галузях народного господарства, а саме: електроніка, приладобудування, радіотехніка, телекомунікації, інформатика, корисні копалини, промислові технології, машинобудування, авіація i космонавтика, транспорт, металургія, електрозварювання, енергетика.
Працівники музею провели для студентів екскурсію музеєм і визначними місцями території Університету: алеєю пам'ятників видатним вченим України - Є. Патону, С. Лебедєву, М. Кравчуку, С. Корольову.
Одними з найцікавіших експонатів, є перший ламповий радіоприймач 1917 року, телевізор «КВН-49», кольоровий проекційний телевізор (у 1985 році в Україні їх випустили всього 6), також привертають увагу телефонні апарати 30-х і 50-х років 20 сторіччя. Є в музеї і "прабатьки" нинішніх ультрасучасних комп'ютерів: цифрова електронна обчислювальна машина «Промінь» та персональний комп'ютер «Нейрон» (серійно випускався з 1986 до 1991 року).
Вельми цікава для огляду була виставка техніки військового зв'язку та стрілецької зброї.
Привернули увагу раритетні експонати — готовальня і логарифмічна лінійка, що належали студентові КПІ С. Корольову, дореволюційні дипломи випускників КПІ, макет турбореактивного двигуна — подарунок від випускника 1931 року академіка А. Люльки.
Знайомлячись з експозицією відділу «Історія авіації та космонавтики», присвяченому І. Сікорському, студенти дізнались про історію зародження в Україні цієї галузі техніки. Викликали захоплення у студентів спускний апарат космічного корабля серії «Восток» та тренажерний комплекс.
Конкретні приклади використання хімічних знань для створення речовин і матеріалів розкрили перед студентами горизонти використання надбань хімічної науки. Проведене заняття допомогло студентам зрозуміти, що яку б сферу діяльності вони не обрали, хімічні знання будуть складовою їхньої життєвої компетентності.

Модератор заходу - голова ЦК природничих дисциплін Глухенька Л.М.