Опера «Джанні Скіккі» та балет «Половецькі танці»

07 березня 2019 року студенти спеціальності «Музичне мистецтво» Університетського коледжу та Інституту мистецтв Київського університету імені Бориса Грінченка разом із викладачем музики, доцентом кафедри інструментально-виконавської майстерності А. Р. Романенко відвідали Національну Оперу України. Слухали комічну оперу Дж. Пуччіні «Джанні Скіккі», спільний українсько-італійський мистецький проект, та дивилися балет «Половецькі танці» в новій постановці А. Рехвіашвілі.
«Джанні Скіккі» – твір з прекрасною мелодійною основою та однією з найбільш відомих арій оперного репертуару – арією Лауретти «O Mio Babbino Caro». В основі сюжету – рядки з «Божественної комедії» Данте Аліг’єрі, які присвячені шахраєві і брехунові Джанні Скіккі, покараному за свої гріхи. Але, як вважають музикознавці, опера заснована на випадку, який дійсно стався у Флоренції в 1299 році, приблизно за таких обставин, як це описано в лібрето. На київській сцені «Джанні Скіккі» виконується вперше.
Спочатку планувалося поставити лише фрагмент «Половецьких танців» на музику увертюри до опери О. Бородіна «Князь Ігор», але з часом він «розширився». Було створено одноактний балетний спектакль, який складається з двох картин: перша – це Київська Русь, русичі, та друга – це половецький стан з танцями. У лютому 2019 року постановка зазнала нових змін – до вистави приєднався хор.

Модератор: А. Р. Романенко.