Обговорення та погодження освітньо-професійних програм фахового молодшого бакалавра Фінанси і кредит та Організація виробництва (12.06.2020)

12 червня 2020 року у дистанційному режимі відбулось чергове засідання циклової комісії економіко-математичних дисциплін і менеджменту. До обговорення були винесені наступні питання: підсумки навчальної практики студентів 2 курсу та перебіг виробничої практики студентів 3 курсу спеціальності Фінанси, банківська справа та страхування; підсумки навчальної практики студентів 3 курсу та перебіг технологічної практики студентів 3 курсу і виробничої практики студентів 4 курсу спеціальності Менеджмент; звіт про результати СКР з інформатики; аналіз виконання навчальних планів, робочих навчальних програм, ведення навчально-методичної документації у другому півріччі 2019-2020 н.р.; звіт викладачів про успішність, якість знань студентів з дисциплін та проведену роботу в другому півріччі; звіт викладачів про виконання індивідуальних планів; звіт голови про виконання плану роботи циклової комісії за друге півріччя 2019-2020 н.р.

Зокрема, найголовнішим питанням було обговорення та погодження освітньо-професійних програм фахового молодшого бакалавра Фінанси і кредит та Організація виробництва. Під час засідання Головчанська О.В. проінформувала членів ЦК, що протягом тривалого часу групи з розробки працювали над ОПП Фінанси і кредит та Організація виробництва освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра. На даний момент не затверджено Стандарт фахової передвищої освіти зі спеціальностей Фінанси, банківська справа та страхування і Менеджмент, тому в основу цих ОПП покладено положення Національної рамки кваліфікацій, положення Закону України «Про фахову передвищу освіту». При розробці документів бралися до уваги проєкти Стандартів, пропозиції стейкхолдерів.

Казакова В.І. –  керівник групи розробників ОПП Фінанси і кредит, яка повідомила, що програма містить загальні відомості, мету, характеристику ОПП, інтегральну компетентність, загальні та фахові (спеціальні) компетентності, предметні результати навчання, ресурсне забезпечення. Складовою ОПП є навчальний план. НП структурований, освітні компоненти розбиті на блоки: обов’язковий та вибірковий. В обов’язковій частині є блок дисциплін формування загальних компетентностей, блок дисциплін формування фахових компетентностей та блок практики. Програма містить структурно-логічну схему, форми атестації здобувачів фахової передвищої освіти, матрицю відповідності програмних компетентностей компонентам освітньої програми, матрицю забезпечення програмних результатів навчання (ПРН) відповідними компонентами ОПП.

Кравець С.Г. назвала етапи створення ОПП, перерахувала її основні складові, назвала особливості ОПП Організація виробництва. У доповіді було приділено увагу блоку вибіркових дисциплін, оскільки вибір дисциплін студентами буде відбуватись вперше.

Казакова В.І. і Кравець С.Г. ознайомили членів ЦК з рецензіями на програми, які були надані роботодавцями (Мухомор Ю.М., Голубка С.М) та представниками академічної спільноти (Пурденко О.А., Петренко Н.І.).

Проєкти освітньо-професійних програм Фінанси і кредит та Організація виробництва фахового молодшого бакалавра схвалено на засіданні циклової комісії економіко-математичних дисциплін і менеджменту та підтримано представниками  роботодавців за спеціальністями.

Усі етапи розробки, обговорення та рецензування ОПП здійснювалися за системної співпраці з роботодавцями.