Практичні заняття з цивільного процесуального права в Печерському районному суді м. Києва

IMG 085611   жовтня 2018 року
Університетський коледж
м. Київ, просп. Ю. Гагаріна, 16

 

 

 

11 жовтня викладач циклової комісії суспільних дисциплін і правознавства Університетського коледжу Станіслав Маляр, в межах навчальної дисципліни «Цивільний процес», організував для студентів IV курсу спеціальності «Правознавство» виїзні практичні заняття на базі одного з приміщень Печерського районного суду м. Києва по вул. Хрещатик, 42-А.

Розпочався захід оглядовою екскурсією по приміщенню Печерського районного суду м. Києва. Заступник керівника апарату суду Олена Клименко продемонструвала присутнім зали судових засідань, приміщення загальної, цивільної та кримінальної канцелярій, архів, робочі кабінети суддів та їхніх помічників, робоче місце секретаря судового засідання, розповіла про розпорядок роботи суду, особливості втілення судової реформи та зміни, які відбуваються в судах загальної юрисдикції у зв’язку зі змінами в законодавстві та реформуванні судової системи.
Продовжився захід цікавим спілкуванням з суддею-спікером Печерського районного суду м. Києва Марією-Маргаритою Пилаєвою. Марія Костянтинівна детально зупинилась на питаннях відкритості судової влади та реалізації принципу прозорості в Печерському районному суді м. Києва. Студенти цікавились особливостями фіксування процесу технічними засобами, змінами щодо ведення протоколу судових засідань, запитували про можливість участі в судових засіданнях та проходження практики і можливе працевлаштування в суді. Суддя розповіла про переваги суддівської кар’єри, зупинилася на питаннях незалежності судової системи. Присутні також мали можливість обговорити виклики сьогодення, які постали перед суддями. Зокрема, присутніх цікавило питання надмірного навантаження суддів та їх довге перебування без повноважень. Також, під час спілкування, Марія-Маргарита Пилаєва продемонструвала студентам атрибути та символи судової влади.
Під час практичних занять студенти закріпили знання з наступних питань, передбачених навчальною програмою: дотримання основних засад цивільного судочинства при розгляді справи в суді; особливості досудового врегулювання спору та врегулювання спору за участі судді; функціонування єдиної інформаціно-телекомунікаційної системи; цивільна юрисдикція; склад суду та учасники судового процесу.
Студентський та педагогічний колектив Університетського коледжу щиро вдячні апарату та суддям Печерського районного суду м. Києва за створені можливості для проведення заходу.