Гостьовий візит Vilma Fuentes (Santa Fe College, Florida, SV)

IMG 085612   грудня 2017 року
Університетський коледж
м. Київ, просп. Ю. Гагаріна, 16

 

 

В Університетському коледжі Київського університету імені Бориса Грінченка 12 грудня 2017 року за підтримки Міністерства освіти і науки України, керівництва Київського університету імені Бориса Грінченка відбулась зустріч з Assistant Vice President Academic Affairs at Santa Fe College Vilma Fuentes та Вірою Терновською – фахівцем Посольства США з питань освіти, фахівцями МОН України Світланою Крехович, Віктором Вихором.

 В зустрічі взяли участь від Університету – проректор з наукової роботи, доктор філологічних наук, доцент Наталія Віннікова, завідувач науково-дослідної лабораторії інтернаціоналізації вищої освіти, кандидат політичних наук Ольга Виговська, директор Університетського коледжу, кандидат педагогічних наук, доцент Марія Братко, співробітники та студенти Університетського коледжу. Також у зустрічі взяли участь представники коледжів м.Києва та Київської області.

Vilma Fuentes презентувала учасникам зустрічі особливості освіти у ком’юніті коледжах США. Посилення ролі коледжів, що здійснюють підготовку за ступенем асоціата (Associate’s Colleges), пов’язано з необхідністю адекватної реакції системи освіти США на запити ринку праці. Випускники ком’юніті коледжів затребувані на первинні посади у різних сферах економіки, де немає необхідності у повній вищій освіті, але шкільної освіти вже не достатньо. Завдяки своїй освіті вони є більш конкурентоспроможними у порівнянні з випускниками шкіл, мають кращі шанси щодо працевлаштування, є більш фінансово забезпеченими, можуть продовжувати навчання на бакалаврських програмах на старших курсах. Вартість навчання у таких коледжах нижча, ніж у коледжах, що входять до складу федеральних або дослідницьких університетів чи престижних приватних. Відтак, вони доступні для ширшого загалу та виконують роль соціального ліфта. У ком’юніті коледжі можна отримати асоційований ступінь (associate degree) у різних сферах (мистецтв, науки, прикладних науках); здобути провесію, що підтверджується свідоцтвом про професійну готовність; пройти підвищення кваліфікації чи перекваліфікацію й отримати відповідний сертифікат. Системна співпраця: зі стейкхолдерами дозволяє коледжам швидко реагувати на вимоги ринку праці та удосконалювати змінювати освітні програми; з університетами – забезпечувати механізми трансферу, а відтак – можливості навчання для своїх випускників на бакалаврських програмах з третього року навчання. Досвід ком’юніті коледжів може стати у нагоді для освітянської спільноти України в час модернізаційних зрушень.
Vilma Fuentes оголосила про початок нового конкурсного відбору серед директорів українських коледжів для участі у програми обміну із спорідненими навчальними закладами Сполучених Штатів Америки. Започаткована у 2016 році, програма обміну нині реально втілюється у практичній площині.