Інтелектуальна гра "От де, люди, наша слава, слава України!.."

IMG 085614   березня 2013 року
Університетський коледж
м. Київ, просп. Ю. Гагаріна, 16

 

 

 

У кожного народу є свої співці-провидці. Для українців такою особистістю є Тарас Григорович Шевченко.

У своїй книзі "Шевченко і час" Євген Сверстюк зізнається:"До загадки Шевченка я підходив ще з ранніх років. Кожного разу бачив у ньому щось інше. Він не однозначний, цей, як сказав хтось із сучасників, "діямант у кожусі". Але якась грань його заманює раз у раз. До неї підходять різні люди й бачать у ній чи то своє відображення, чи то якийсь невідомий берег".

З метою популяризації творів Шевченка 14 березня 2013 р. в Університетському коледжі під керівництвом викладачів циклової комісії української мови, літератури та культури Дем’яненко С.І. та Груздьової О.В. пройшла інтелектуальна гра «От де, люди, наша слава, слава України!..», учасниками якої були студенти І-ІІ курсів.

Розпочалося свято пророчими словами «Заповіту», який виконав а сарреllo студент ІІ курсу Шевченко Андрій.

Мета гри:
- розкрити значення постаті Т.Г.Шевченка в історії розвитку суспільно-історичного та культурного простору;
- викликати бажання читати його твори, розуміти та проникатися їх ідейно-художньою значущістю;
- розширити знання студентів про життєвий і творчий шлях митця;
- залучати студентів до поглибленого вивчення художньої спадщини Кобзаря з метою розкриття отих незвіданих берегів його багатогранного обдарування;
- розвивати навички культури усного мовлення, уміння ввійти в художній образ;
- виховувати почуття любові та поваги до його світлого образу, пошану до рідного слова.
Учасниками конкурсу стали студенти різних напрямків підготовки, проте об’єднала їх усіх любов до Шевченкового слов.

До складу першої команди «Лірники» увійшли студенти видавничої справи, діловодства та правознавства, зокрема: Фостій Юля (капітан команди), Беседа Тетяна, Синявська Яна, Андреєв Тит, Приліпко Діана, Буратевич Анна, Згуровець Дарина, Піщана Софія, Денисова Марія, Смоловик Віка. До складу другої команди «Гурт» увійшли студенти діловодства, дошкільного виховання, музичного мистецтва, зокрема: Речицька Оксана (капітан команди), Федчук Катерина, Соловей Богдана, Бадика Яна, Осадча Анна, Драгомощенко Інна, Шевченко Андрій, Головій Катерина, Костишина Дар’я, Зоря Анна, Гузь Діана.

Етапи конкурсу:
Візитна картка команди - 5 балів.
Конкурс презентацій за темою «Наш Шевченко» - 7 балів.
Юні шевченкознавці (вікторина) - максимально 27 балів.
Виразне читання поезії Т.Шевченка напам’ять - 5 балів.
Лексикознавці (афоризми із «Кобзаря») – 1 бал за афоризм
Музикознавці (кросворд) – 4 бали.
Ерудит (розв’язування ребусів) - 5 балів.
Пісенний віночок (пісні на слова Т.Шевченка) – 5 балів.

Кожен із етапів конкурсу передбачав ретельну підготовку, зокрема поглибленого вивчення студентами-конкурсантами життєвого та творчого шляху поета, художника, відвідання музею Т.Шевченка, ознайомлення з літературно-художніми та науковими дослідження, виконання творчих завдань (презентація команд, виразне читання поезії, вокальне виконання творів Т.Шевченка, які стали народними піснями).

Команди вперто йшли до перемоги. Відповіді конкурсантів засвідчили про ґрунтовні знання із життєпису Кобзаря.

Презентації засвідчили про уміння студентами упорядкувати і належним чином представити на громаду у цікавій змістовній формі інформаційний матеріал, зокрема «Світова велич Кобзаря», «Шевченкове слово мовами світу».

У конкурсі виразного читання поетичної спадщини Т.Шевченка брали участь Фостій Юля («Утоплена», «Лілія»), Осадча Анна («Катерина»), Драгомощенко Інна («Тополя»). Бурхливими оплесками обдаровані були конкурсанти за артистизм та уміння влитися в образ шевченкового слова.

Пісні на слова Т.Шевченка «Така її доля» у виконанні Піщаної Софії, Лукавої Дарини, «Тополя» у виконанні Буратевич Анни створили ліричний настрій аудиторії.

Під час проведення змагання такого рівня, - зазначила у заключному слові голова журі Соловець Л.О.(кандидат педагогічних наук, голова циклової комісії викладачів української мови, літератури та культури), - немає переможців і переможених. Кожен із членів команди розширив свої горизонти пізнання багатогранного обдаровання Т.Шевченка, долучився до його поетичного і водночас полум’яного слова Кобзаря.

З різницею всього у 3 бали перемогла команда «Лірників». ІІ місце виборола команда «Гурт» з загальним результатом 111 балів. Учасники інтелектуальної гри були нагороджені дипломами та почесними грамотами.

Нагороди вручала заступник директора коледжу Гаєвська Н.С.

Закінчилося свято піснею «Земле моя кохано» у виконанні студентки ІІ курсу «Початкова освіта» Люсіної Світлани.